Invigning 2018

20180525_skargardsmassan05.JPG

Torsdag 25 maj 2018 invigdes Sverigedagarna med Skärgårdsmässan på Djurgården.

På plats för att "klippa bandet" och symboliskt inviga dagarna var bland andra Jan Eliasson och Sven-Bertil Taube. När bandet var klippt sjöng de "Calle Schewens vals" tillsammans med publiken.

Det blev en härlig invigning med Sven Bertil Taube och Jan Eliasson. 
Se filmen och läs artikeln på Stockholm Direkt här...


DSCF8010.JPG

Allt för sjöns stora veteranbåtspris delades ut på Sverigedagarna under Veteranbåtsfestivalen i slutet av maj. Segrare blev kustkryssaren Sofia som vann i hård konkurrens. Närmare 100 veteranbåtar visade upp sig från sin absolut bästa sida på Djurgården.

Motiveringen till priset löd i år:

"Kustkryssaren Sofia representerar ett lite mer sentida exempel på hur många fritidsbåtar kommit till. I början av det förra seklet var det vanligt att man i båtklubbarna skapade möjligheter för självbyggen. Någon duktig person inom klubben utvecklades som konstruktör och försåg medlemmarna med ritningar. Så började exempelvis Karl Einar Sjögren sin bana som konstruktör.

Sofia är ritad och byggd av Artur Wickman på hans villatomt i Nynäshamn 1965. Wickman ritade och byggde åtta båtar. Det intressanta med Sofia är att hon på ett mycket tydligt sätt är påverkad av det sena 1950-talets och det tidiga 1960-talets designideal. Det finns linjer som vittnar om inspiration från Raymod Loewy (Studebaker), Flamino Bertoni (Citroen) och Robert Opron (Citroen) och den tidens bildesign.

Blandningen av designideal och självbygge är här hopfogat i ett mycket vackert och bevarandevärt resultat. Juryns motivering bygger också på att ägaren haft båten under lång tid och skött den exemplariskt men också brukat båten i mycket stor omfattning. Vi blev helt enkelt glada över att få uppleva Sofia och dess stora charm och hoppas att priset kan sporra till fortsatt vård och förvaltning av ett stycke kulturhistoria."

Sofia är en av de båtar som är k-märkta av Sjöhistoriska museet, läs mer om Sofia


Hederspumpen 2018 till Leif Thörne

leif T.gif

Leif Thörne får Hederspumpen 2018

För sitt engagemang vilket möjliggjort att vi har genomfört
Veteranbåtsfestivalen under fjorton år, i Wasahamnen.

Pierre Dunbar överräcker Hederspumpen på plats i Wasahamnen.