Home » Blogg » Röda dagar 2022 – Populär mat på årets sista festdag

Röda dagar 2022 – Populär mat på årets sista festdag

Röda dagar 2022 - Populär mat på årets sista festdag

Röda dagar betyder för de flesta ledighet från jobb och ofta sammanfaller röda dagar med svenska traditioner. En dag som blivit en röd dag är Sveriges nationaldag som är den 6 juni varje år. Det är nästan bara restaurang och hotellbranschen som fortfarande är öppna under röda dagar 2022. 

Populärt med kött

Många slår på stort när det är dags att fira in årets sista dag, nämligen nyårsafton. Det är populärt att dricka drinkar och äta massor av god mat. För många blir det också en heldag med kompisar och aktiviteter. På bordet brukar det finnas allt möjligt som fisk, kött och grönsaker. Oxfilé med potatis och sås är en populär maträtt på nyårsafton. Det är väldigt vanligt med kötträtter både under jul och nyår. 

Fira in nyår klimatvänligt

För den som vill fira in det nya året på ett klimatvänligt sätt är ett tips att köpa hem mat från veganshop som erbjuder det mesta. Allt fler har börjat äta veganskt för att det gynnar klimatet. Det behöver inte kosta skjortan heller att börja äta vegansk mat. När du väl har börjar är det lättare att hitta på goda veganska maträtter att laga.

Aktiviteter under röda dagar 2022

Just nyårsafton är faktiskt inte en röd dag men nyårsdagen är det. Det innebär att många jobbar på nyårsafton för att sedan vara lediga dagen efter. Sverigedagarna är de dagar som är röda och därmed arbetsbefriade. På nyårsdagen brukar de flesta ta det väldigt lugnt och många tycker det är uppfriskande med en promenad i det kyliga vädret. Andra röda dagar 2022 är under julen då både juldagen och annandag jul är arbetsbefriade dagar enligt svensk lag. Under julen brukar det också förekomma massor av mat och de flesta reser för att träffa sina nära och kära.